Над 41 000 зрелостници пишат по втората задължителна матура по предмет

...
Над 41 000 зрелостници пишат по втората задължителна матура по предмет
Коментари Харесай

Вариант 1 на матурата по избор за

Над 41 000 зрелостници пишат по втората наложителна матура по предмет по желание. Рано тази заран репортерът на Българска национална телевизия Елиана Димитрова изтегли разновидността на теста, падна се №1.

Зрелостниците могат да да пишат на нея по един от образователните предмети - непознат език /английски език, френски език, немски език, испански език, италиански език, съветски език/; математика; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и запазване на околната среда; история и цивилизация; география и икономика; веществен цикъл " Философия ".

Зрелостниците, подали заявки за явяване на втория държавен зрелостен изпит, са 41 716. Най-много зрелостници - 14 612, са избрали да се явят на изпит по британски език. Вторият най-желан предмет е биологията, като матура по него са избрали да положат 11 076 възпитаници. По география тази година се чака да се явят малко под 6000 зрелостници. Изпит по философия ще държат 4287 възпитаници, а по математика - над 2200. Тест по история и немски език ще положат повече от 1000 дванадесетокласници.

На втория държавен зрелостен изпит 9500 ще са квесторите и те ще обезпечават пропускателния режим на входа на учебните заведения. Изпитът ще се състои в 3861 зали, в 608 учебни заведения в страната. За да бъдат позволени до изпитите, учениците би трябвало да носят персонална карта и служебна записка за допускане. В класните стаи ще има по двама квестори, а в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на тъкмо избраните за тях места в залите. Във всички учебни заведения, в които изпитът ще се състои, има и камери за видеонаблюдение, с цел да се предотврати преписването на матурите и да няма опити за нарушение на разпоредбите на изпитния ден.

На зрелостните изпити в 12-и клас учениците би трябвало да пишат единствено с писалка с черен цвят. Матурите не престават четири астрономически часа. Учениците със специфични просветителни потребности работят в обособени зали и имат два спомагателни часа за работа.

Държавните зрелостни изпити по непознат език и по всички публични науки се състоят от три модула.

Първата наложителна матура по български език и литература в 12-и клас се състоя на 21 май. Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат оповестени до 13 юни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР